INTERIOARE

CASA LA ROCA
SUSPENDATA DEASUPRA MUNTILOR

 

In cazul acestui proiect numit sugestiv La Roca, scopul pe care si l-a propus si atins cu succes echipa de arhitecti de la RZR Arquitectos a fost integrarea in perfecta armonie a unui spatiu construit luxos in mediul natural complex al muntilor stancosi din Morelia, Mexic.

„Avem de-a face cu un proiect gandit in cel mai mic detaliu, in care finisajele, culorile si arhitectura au fost tratate cu deosebita atentie, pentru a ne asigura ca La Roca isi respecta apelativul, integrandu-se pe deplin in mediul inconjurator”.
RZR Arquitectos

Amplasata pe o formatiune stancoasa cu latimea de 100 de metri si inaltimea de 30 de metri, care domina privelistea asupra vaii si muntilor din jur, La Roca consta in doua niveluri construite pe piatra, in timp ce al treilea este suspendat pe un perete coloana. In acest fel, volumul se sprijina la un capat pe stanca, in timp ce in partea opusa pare sa dispara la lasarea intunericului. Iluzia este obtinuta prin intermediul anveloparii peretelui coloana cu sticla neagra.

Suspendata pe stanca, constructia domina privelistea, obiectiv vizual pe care si l-au propus arhitectii. Astfel, La Roca pare un soi de pasare care pluteste in aer.
Din punct de vedere functional, proiectul a pus accent pe ideea de confort. Astfel, La Roca are un nucleu central, unde sunt zonele comune si de servicii, garaj, bucatarie, sufragerie, living, terasa, piscina si o gradina mare. Într-o aripa sunt dormitoarele, fiecare cu propria terasa privata si o priveliste minunata. In cealalta aripa se afla zonele sociale, amplasate de arhitecti in cel mai privilegiat loc din punct de vedere al panoramei.

Avand in vedere scopul propus de integrare armonioasa in mediul natural, era firesc ca proiectul sa puna un accent deosebit pe abordarea ecologica. Fatada vitrata, laolalta cu orientarea atent calculata in functie de soare, face ca La Roca sa profite la maxim de lumina naturala si de caldura, furnizand astfel un sistem natural de incalzire. In plus, casa beneficiaza de un mecanism de reciclare a apei menajere si panouri solare.

Avem de-a face cu un proiect in care s-a acordat o atentie speciala fiecarui detaliu si in care finisajele, culorile si arhitectura au fost gandite de asa natura incat constructia sa-si respecte apelativul, imitand la perfectie mediul inconjurator.

Spaniolii de la Vondom au fost alesi pentru a furniza finisajele interioare si exterioare, al caror scop este sa respecte angajamentul pentru sustenabilitate si eleganta.

Arhitectii au decis sa puna in practica ideea de contrast intre exteriorul organic, opunandu-l unui interior caracterizat de liniile geometrice. In tot interiorul, regasim o serie de colectii Vondom. Este vorba despre Voxel, care poarta semnatura designerului Karim Rashid si care impodobeste zona de dining centrala, dar si terasa, cu a sa spectaculoasa priveliste panoramica. Sala de forta generoasa si alte patru camere sunt separate prin intermediul unui spatiu in care sunt amplasate o canapea, un fotoliu si o masuta din colectia Stones.

Circulatiile, cum este, de exemplu, holul, au fost dotate cu ghivece din colectia Bye Bye. Vondom este prezenta si in zona de gradina, prin intermediul canapelei modulare Faz, semnata de designerul Ramón Esteve, si a colectiei Agatha, semnata de Agatha Ruiz de la Prada, precum si prin intermediul colectiei Doux semnata de Karim Rashid.

Interiorul cu accentuate linii geometrice este special gandit sa contrasteze cu exteriorul organic. Finisajele naturale pretioase, cum este, de exemplu, placarea podelei din bucatarie, contribuie la tusa de eleganta pe care o denota La Roca.

Zona de noapte, cu dormitoarele, este dispusa intr-o aripa separata de cea care contine spatiile sociale. Astfel, primele beneficiaza de intimitate, dar si de privelisti spectaculoase, prin intermediul teraselor cu care este dotat fiecare dormitor.

Fatada constructiei are o lungime de 90 de metri si este orientata de asa natura pentru a se obtine un climat interior perfect si cea mai buna panorama.

Un alt aspect prin care Casa de La Roca atrage atentia este abordarea ecologica. Fatada vitrata si orientarea calculata in functie de soare ajuta constructia sa profite la maxim de lumina si caldura, furnizandu-i un sistem natural de incalzire

Text Monica Ady, foto Marcos Garcia, Vladimir Soto Campos, proiect RZR Arquitectos