GRADINA

DOMENIUL BLENHEIM& LANCELOT
„CAPABILITY” BROWN

Domeniul Blenheim, considerat cel mai elocvent proiect peisagistic realizat de Lancelot „Capability” Brown, a celebrat in 2016 aniversarea a 300 de ani de la nasterea marelui arhitect peisagist ce a schimbat fata Angliei in secolul al 18-lea.

Blenheim Palace Water Terrace

Proiectand vile si domenii rurale, mutand dealuri, creand salbe de lacuri curgatoare si rauri in serpentine, dl. Brown a creat un adevarat univers magic in natura. Aceasta abordare, de a prezenta un peisaj care pare ca fiind natural, dar care este de fapt “natura nascocita”, a ajutat domeniul Blenheim sa castige statutul de „World Heritage Site” in 1987, facand parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Blenheim Palace South Lawn

Nascut in 1716, Lancelot „Capability” Brown a fost cel mai cautat designer peisagist al secolului al 18-lea, creand un nou stil in amenajarea gradinilor, “naturalista”, stil care a inlocuit gradinile formalizate, geometrice, pentru a da nastere unor parcuri fluide si deschise. Brown si-a castigat „porecla” asigurind-i pe clientii sai aristocrati de faptul ca mosiile lor au “capacitatea” de a fi imbunatatite.

Blenheim Palace North Front Aerial

Stilul lui Brown deriva din cele doua principii de confort si eleganta. Pe de o parte, a existat o determinare ca totul ar trebui sa functioneze si ca un peisaj ar trebui sa satisfaca orice nevoie a unei case importante. Pe de alta parte, peisajele lui trebuiau sa fie fluide, coerente si elegante.

Cu toate ca activitatea sa este reevaluata in mod continuu, fiecare arhitect peisagist, atat din Marea Britanie cat si din intreaga lume, a fost influentat intr-un fel sau altul de conceptiile sale. Mai mult de doua secole au trecut de la moartea sa, dar calitatile proiectelor sale sunt atat de actuale incat peste 150 din cele aproape 260 de proiecte cu care este asociat, raman demne de vazut si astazi. Imaginile pe care Brown le-a creat sunt la fel de profund incorporate in caracterul englez ca si picturile lui Turner sau poezia lui Wordsworth.

Blenheim Palace Pleasure Gardens Hedge Maze.

Cu peste 300 de ani de istorie de descoperit, domeniul Blenheim ofera vizitatorilor o experienta captivanta si fascinanta. Palatul a fost construit in secolul al 18-lea, pentru a sarbatori victoria asupra francezilor in Razboiul de succesiune spaniol, ca un cadou pentru primul Duce de Marlborough, John Churchill, comandantul militar care a condus fortele aliate in batalia de la Blenheim, pe 13 august 1704. Marlborough insusi a primit actul de capitulare de la Marshall Tallard, liderul fortelor franceze si pentru a onora victoriile eroice ale ducelui, Regina Ana a acordat familiei sale ruinele Royal Manor si parcul de la Woodstock, impreuna cu 240.000 de lire, pentru a construi o casa care sa marcheze fericitul eveniment.

Blenheim Palace South Lawn Aerial

Domeniul Blenheim se intinde pe mai mult de 12 500 de acri si are peste 2 000 de acri de parc amenajat de catre “Capability” Brown. Proiectul de amenajare a parcului a fost comandat de al 4-lea Duce de Marlborough in 1763 iar lucrarile au durat 11 ani. Domeniul este casa unei mari varietati de animale salbatice, monumente istorice, paduri antice, o instalatie de apa minerala naturala, dar este si locul unor activitati agricole ce respecta principiile sustenabilitatii.

Blenheim Palace Finest View grand bridge

Noi cercetari au aratat ca Blenheim Palace gazduieste cea mai mare colectie de stejari batrani din Europa. Colectia, dovedita a fi cea mai veche de pe batranul continent, este situata intr-o zona a proprietatii numita High Park si a fost initial creata de catre regele Henry I, ca parte a unui parc regal pentru cerbi, in secolul al 12-lea. In jur de 90% din padure este alcatuita din stejari si se crede ca cel putin 60 dintre acestia sunt vechi de pana la 900 de ani!

Blenheim Palace Italian Garden

Parcul ofera imagini memorabile in toate anotimpurile: peluze pline cu narcise in perioada primaverii, verdele copacilor ce se transforma intr-o multitudine de tonuri calde pe tot parcursul verii si pana toamna, sclipirea paturii de ceata si gheata care se formeaza pe lac in timpul iernii.

Capability Brown Autumn

Acum casa pentru cel de-al 12-lea Duce si Ducesa de Marlborough dar si locul de nastere al lui Sir Winston Churchill, Palatul Blenheim, creatia arhitectilor John Vanbrough si Nicholas Hawksmoor, a fost cadoul oferit de casa regala engleza lui John Churchill, pentru succesul rasunator al acestuia impotriva francezilor si germanilor in batalia de la Blenheim. Gradinile Palatului Blenheim sunt unul dintre cele mai rafinate exemple ale creatiei lui „Capability” Brown, o forma sublima a frumusetii si a armoniei pe care fiecare generatie a familiei Marlborough s-a straduit sa o pastreze.

Pentru mai multe informatii accesati www.blenheimpalace.com .